Indien - landet som förändrar hela din världsbild.

Jag och min vapendragare Emmy har lämnat vår bomullstillvaro i Sverige för att söka lyckan i Indien. Vi byter ut de halvtrista salarna på Mälardalens Högskola mot Welingkar Institute of Management i Mumbai (Bombay). Vi lämnar kvarg, bandyklubbor, jantelagen och en stabil tarmflora hemma och byter ut det mot en årsförbrukning av imodium plus, 40 grader, total trafikkaos, fantastisk kultur och en kulinarisk käftsmäll á la himmelriket. Här beskriver vi kulturkrockar, vardagen och annat som vi upplever. En och annan bild laddas upp när nätverket tillåter. Följ vår resa och fall pladask för Indien så som vi gjort! Kul att just Du hittat hit!

Kvällsnöje

Publicerad 2013-03-20 15:33:09 i

Efter gårdagens plugg hemma hos Smital ville han ta med oss till en liten by som var uppbyggd för besökare, med diverse turistiska aktiviteter.

När vi kom in på området kletades en röd prick i pannan och sen kastade mannen lite ris som fastnade i pricken och därefter kastade han blommor på oss. Vi försöker alltid hålla masken. det går så länge jag och Emmy inte tittar varandra i ögonen.

Vi blev traditionellt målade på händerna, jag fick en fläta i håret, vi kollade på dockteater, en pojke som gick på lina, drejade krukor, red kameler, blev spådda i händer och i ansiktet av två olika spåmän, tittade på eldshow och nynnade i takt till när en familj satt och sjöng på hindi och spelade fint. Vi sköt pilbåge och fick den skummaste huvudmassagen någonsin. Vi har försökt tvätta ur håret och borsta men tovorna och oljan går inte bort. Dels på oljan men även för att trycket på duschen inte riktigt bidrar till att man kan tvätta ur håret ordentligt. Möms!

Tillsist åt vi en god middag, Talhi, indiska smårätter, iförda någon slags traditionell turban.

Vi hade en mysig kväll, kul med lite insyn i traditioner.

Imorgon ska jag och Emmy ha en presentation på svenska skatter och skattesystemet. Hejhoj vad skoj! Näe. Alla kommer somna.

Vi mår tipptopp! Ha det underbart, kram!

Hemma hos...

Publicerad 2013-03-20 03:35:13 i

Kommer ni ihåg på mellanstadiet? När man var hemma hos någon kompis och mamman kommer in med saft och bullar.

Vi tog tidsmaskinen bakåt i tiden idag. Typ. Smital, som blivit vår bästa vän här i Mumbai, går i vår klass och hjälper oss med allt mellan himmel och jord. Vi käkar på roliga restauranger och han lär oss det mesta om Indien. Hans familj var dock lite tveksamma till en början att han hängde med två europeiska tjejer. Jag skickade med honom lite Daim och annat svenskt godis till familjen och efter det var vi godkända. Så idag åkte vi hem till honom och hälsade på hans mamma och jobbade med ett skolprojekt. Hon bjöd på tre indiska snacks och kom sedan in på rummet med en bricka tropisk juice. Helhjärtad mellanstadiet-style!

Vi blev även bjudna på återbesök så vi är nog godkända.. :)

Indiska hem skiljer sig mycket från svenska. Plaza interiör skulle inte göra ett hemma hos-reportage om jag säger så. Lustiga färger, ganska kalt och opersonligt och sedan mycket religiösa inslag med tavlor och målningar och glitter.

Hej svej!

Lite bilder

Publicerad 2013-03-18 10:46:13 i

Bild beskrivning. Jesal, Pradnya från Welingkar och Christer Nygren från MDH. Utsikt från taket på Welingkar. Kotlers föreläsning. Undervisning i indiska giftormar. En rural village i Indien. Emmy och jag på IIT, ett av världens mest kända tekniska universitet.

https://cdn3.cdnme.se/4037967/7-3/pic_5146dd4addf2b3365f7d3490.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/4037967/7-3/pic_5146dd539606ee027dae2887.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/4037967/7-3/pic_5146dd5cddf2b3367b651a6c.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/4037967/7-3/pic_5146dd6d9606ee029de58d03.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/4037967/7-3/pic_5146dd7b9606ee02ca8041a8.jpg" class="image">

Det händer grejer!

Publicerad 2013-03-18 10:15:55 i Allmänt,

Som jag nämnde tidigare är MDH här med en grupp på tre lärare och några studenter som får uppleva massa saker som en del av en kurs på MDH. Som tur är får jag och Emmy följa med på massa av sakerna, så länge det inte stör vårat eget schema.
 
På väg hem från Yuva Mitra så fick jag nys om att Philip Kotler, marknadsföringsgurun var i stan. Lyckades fixa biljetter till oss och några från MDH. Detta ville man ju absolut inte missa! Föreläsningen var i sig ganska basic, men jag blir jätteinspirerad av att få se mannen bakom all denna litteratur som vi läst om marknadsföring.
 
På eftermiddagen begav vi oss till Dharavi, Asiens största slum. Jag hade förväntat mig något helt annat. Detta är en näst intill självförsörjande stad i staden Mumbai. På 1,7 km2 bor det 1 miljon människor. Det finns allt i från bagerier och sjukhus till biografer och återvinningsindustrier. Faktum är att 60% av plasten som slängs i Mumbai återvinns här och säljs vidare till olika företag utanför. Som i sin tur blir till solbrillor, muggar - you name it! Många av entreprenörerna är miljonärer även i svenska mått mätt. De är stolta över att bo där och människor såg ut att må bra överallt och alla var glada. Även hundarna som sprang löst var feta och mådde "bra". Men det var så brutalt skitigt. Dom eldade aliminium och och det sågades plast och det var kemikalier överallt från färg och lack och ingen av arbetarna hade någon typ av skydd. Det luktade avföring till och från då de gör sina behov i diken runt om i slummen. Jag kände det som om att jag hade fått både den ena och andra formen av sjukdom efter ett besök där och jag kunde skrapa av huden som var svart. Ytterligare en sida av Indien som är svår att ta in. Vet inte hur jag ska beskriva det. Fattigrikedom? Riktig fattigdom var ju i dessa byar vi fick se, med undernärda kvinnor och barn. En indier sa: "Tror ni människor är fattga i Dharavi? Nej nej. I byarna runt om i Indien, DÄR är äkta fattigdom. Det vet du genom att du ger ett barn en banan och han tar emot den men äter den inte. När man frågar varför han inte äter bananen svarar barnet att han ju åt igår. Han kan äta igen om en eller två dagar."
 
En annan intressant inflik är att fler människor i Indien äger en mobiltelefon än tillgång till toalett. Fattar ni den marknadspenetrationen? 
 
Igår fixade vi biljetter till Tiesto, det ska bli kul att gå på ett stort event här och se vad det innebär.
 
I övrigt är det mycket snack om dessa våldtäkter som inträffat med relativt jämna mellanrum här. Senaste var en kvinna från Schweiz som var på semester med sin man. Det är obehagligt och det finns många teorier om varför det är såhär i Indien. En sa att det var för att regeringen förbjudit prostitution och folk blir frustrerade. Andra säger att de vill göra uppmärksamhet i världen (det blir ju front news varje gång i västerländsk media), en annan teori är för att man i Indien värdesätter pojkar mer än flickor och gör därför abort om det är en flicka. Det är dyrt att ha en flicka eftersom man måste betala för att gifta bort henne. Därför har situationen blivit som i Kina, att det inte finns jämnt antal män och kvinnor i landet, vilket också leder till frustration. Sen har det mycket med respekt mellan kasten att göra, men det är för invecklat för att förstå för en utomstående som jag.
 
På torsdag far jag och Emmy till Delhi och möter upp en vän från Sverige som sedan åker med till Mumbai. Det ska bli mycket spännande och vi ska såklart vara försiktiga på kvällarna!
 
Lägger upp ett till inlägg med bilder!
 
Kram!

The Real India

Publicerad 2013-03-14 18:26:00 i

Ni trodde inte att jag kunde bli mer frälst av detta land va?

Jo! I och med att Mälardalens Högskola är här med två lärare och en grupp masterstudenter så har vi fått chans att följa med på deras aktiviteter under två veckor, då vi inte har egna lektioner dvs.

Igår åkte vi till IIT, motsvarande KTH fast i Indien och kanske liiite häftigare! Efter en lunch bar färden vidare till en organisation som heter Yuva Mitra, en bussfärd på ca 5 timmar utanför Mumbai.

Vi kom fram på kvällen, fick en genomgående presentation på vad organisationen gör och står för och sedan intog vi en underbar middag, lagad under de mest enkla former men ändå en fröjd för smaklökarna!

Vad vi sett idag, "in the field", går inte att beskriva med varken ord eller foton. Det ger inte rättvis bild. Jag ska dock försöka när vi är tillbaka i Mumbai. Sammanfattningsvis kan jag dock berätta att detta är den mest fascinerande organisation jag någonsin hört talas om, och som dessutom är inriktad på socialt entreprenörskap.

Vi har fått se de mest briljanta organisatoriska lösningarna som flätar samman bönder till kooperativ och de mest fattiga byar med bybor som går ihop och skapar vattenledningar så att de kan bli självförsörjande med vatten. Allt från innovativa lösningar på pestbekämpning till odlingslösningar som gör att bönderna kan trots torka och olika säsonger som bidrar till 90% förstörda skördar, ändå kan tjäna pengar jämnt utspritt över året och ha det gott ställt.

Allt detta och mycket mer genom en organisationsstomme på endast 21 personer. Min haka släpar fortfarande i marken när jag går av häpnad och förundran. Vi har vår mest inspirerande lärare med oss från MDH och efter en diskussion imorse kom vi fram till att skriva vår ena kandidatuppsats om denna innovativa organisation med socialt entreprenörskap. Så idag har samlats data så det heter duga!

Jag somnar med ett leende på läpparna, som så många gånger förr i detta underbara land. Idag har jag fått känna, se och uppleva saker som visar det äkta Indien. Hur människor viger sina liv eller sin fritid åt att hjälpa andra att hjälpa sig själva. Det gläder mig när människor vill ge något tillbaka till sina medmänniskor och samhället. Även i de allra fattigaste områden finns hjälp och hopp. Och en oändlig kärlek.

Gör något i livet som betyder något! Som väcker den där inre glöden och lyckan som bara att ge utan att förvänta sig något tillbaka kan framkalla. Gör skillnad för någon som har det sämre än du! Gör det nyss! :)

Kram!

Mar. 10, 2013

Publicerad 2013-03-10 11:20:24 i

I min tristess här i sängen tänkte jag passa på att berätta om hur det kan gå till i skolan här i Indien.

Alla på Welingkar läser två år
Master. Det är lite lustigt att vi två hamnat här eftersom vi precis hade läst halva vår utbildning på kandidatnivå. Till er som inte vet så tar jag och Emmy en kandidatexamen i innovationsteknik och en i företagsekonomi, parallellt.

Vissa ämnen vi valt känns som gymnasiekunskaper, medan andra lektioner går ut på de mest komplicerade finansiella uträkningar jag inte ens trodde existerade. Blandningen är otroligt intressant. Självförtroendet på topp under de förstnämnda formerna och krisar mer eller mindre under de sistnämnda lektionerna. Framförallt när Sir (som lärarna måste kallas vid varje tilltal, varje mening) slänger fram oförberedda prov var och varannan gång med arabiska uträkningar.

Det tog ett tag innan vi fattar hur det går till. Vi läser alltså fem kurser ur deras program, medan Indierna läser 12 kurser samtidigt. Dom har alltså fullspäckat hela tiden och helt slut, då det är skola 7 dagar i veckan, ibland till 22.30 en lördag. År två kommer alla välja inriktning och har alltså vissa intresseområden. De som är duktiga på något hjälper alla andra att klara just den kursen. Allt är ett enda stort samarbete! Så det oförberedda provet med svåra uträkningar fanns det två personer av 62 som faktiskt klarade av att lösa detta. Resten skriver av eller jobbar med andra projekt i smyg under tiden, eftersom dom inte har någon annan tid till det.

Bilderna visar hur det såg ut under vårt prov!! Sir är givetvis inte närvarande. Det är som om dom vet att det kommer att vara så, men tittar genom fingrarna. Helt ärligt så tror jag inte att någon skulle klara detta tempo om det inte fungerade på detta sätt.

Dessutom är alla studenter betalande, och det är viktigt för Universitetet att alla klarar sig. Dock inte sagt att det inte är väldigt ambitiösa och både duktiga och smarta studenter som vi går med.

Final exams måste ändå göras i alla kurser och då är det precis som hemma, med tentor. Final exams är ca 30% av betyget. Dock är närvaro en stor del av betyget och man får inte missa mycket. Så jag får nog släpa mig till skolan imorn trots lite skakiga ben.. :-p

Kram!

Sjukhusbesök

Publicerad 2013-03-10 07:12:44 i

Denna onsdag fick jag i mig lite dålig mat och framåt kvällen började magen härja. Sen kom febern.

Som den viking man är och inte gillar att gå till läkaren utan rejäl anledning så försökte jag fortsätta gå i skolan och så. På lördagen hade vi heldag i skolan och en 4,5 h lektion utan rast och med oförberett prov. Så kände mig rätt kass när jag försökte få i mig lite lunch kl kvart i tre. Erkände mig besegrad och släpade mig hemåt.

Eftersom man alltid ska vara försiktig med malaria och dangue fever i Asien så var jag tvungen att ta blodprover. Åkte till akuten med en av de indiska tjejerna vi bor med. Taxin dit var allt annat än mysigt, rusningstrafik, varmt och livligt. Jag hade nästan 40 graders feber när jag kom fram och var helt utpumpad.

Är såå tacksam dock, för jag fick hjälp direkt! Inom tre minuter hade jag fått sprutor och 3 mediciner och sedan fick jag två dropp. Det var på tiden att jag kom in sa dom. Det var en aggressiv maginfektion. Fick åka hem senare på kvällen. Om det inte är bättre på måndag ska jag tillbaka.

Imponerad av deras sjukvård och det var dessutom väldigt billigt, så behövde inte ens koppla in försäkringsbolaget. Ännu mer tacksam för att det gick smidigt och fort och för att jag fick komma hem också, även om sängen var skönare på sjukhuset än på vårat hostel;)

Jag mår lite bättre idag!

Tänker på er där hemma!
Kram!

Eld på morgonkvisten

Publicerad 2013-03-04 11:07:13 i Allmänt,

Morgonen började fantastiskt bra! Vi brukar koka vatten till morgonkaffet inne hos vår granne. Imorse hade hon dock låst dörren inifrån och kaffe är ju något vi inte kan vara utan. Så jag kokade upp vatten i vår lilla kastrull. Dessvärre var kvaliteten inte något vidare på denna kastrull som vi inhandlade för några veckor sedan, då den redan tappat handtaget. Detta har vi löst genom att bära den kokheta kastrullen med hjälp av två kuddfodral, från plattan till diskhon bakom vårat rum. Eftersom vi inte har några kökshanddukar till förfogande så har vi även löst det problemet med att använda kuddfodral. Detta har blivit en litet race på 30 meter eftersom värmen långsamt bränner fingrarna genom handdukarna medan vi kutar till diskhon. I vilket fall som helst så skulle jag grabba tag i kastrullen med kokhett vatten (observera att jag var nyvaken och inte hade intagit något koffein överhuvud taget!!!!), när kuddfodrals-kökshandduken fattar eld av någon mycket okänd anledning. En av tjejerna som kommer ut ur sitt rum och ser flammorna slå upp från min ena hand börjar veva med armarna. Mer än så agerar hon inte. Jag håller i ena handen en kastrull med kokhett vatten och andra handen ett kuddfodral med volanger som brinner friskt. Då vaknar jag till, trots koffeinbrist. Står och daskar flammorna mot kakelplattorna medan jag försöker att med den andra handen inte hälla det stekheta vattnet över mig. GREAT SUCCESS! Det skämmiga i detta är att de indiska tjejerna verkligen tror att vi inte kan laga mat. Emmy råkade i veckan koka lite väl hårdkokta ägg en kväll. Hon kokade äggen 40 minuter till svarta kolbitar innan det lite försiktigt knackade på dörren till vårat rum "Är det ni som kokar ägg?" Jaaaaaaa jäääääävlar ja!!! Då blev det fart i stugan. Det var en fin begravning. Det slutar inte här. Förgående vecka skulle jag göra bananplättar i kastrull. Jaja, man tager vad man haver! Samma person som knackade (hon har stenkoll på oss nu vad gäller matlagningen...) påpekar lite försynt: vad är det du lagar egentligen? Lite frustrerad kikar jag ner i min kastrull och erkänner mig besegrad. I kastrullen är det minsann inga plättar, utan snarare en brunbrända sörja - mer liknande banan/ägg-gröt. Vi åt under tystnad. Fortsättning följer! Ps. Vi har idag inhandlat en ny kastrull MED handtag. Hallelulja!

Välgörenhetskonsert

Publicerad 2013-03-03 10:43:23 i

Igår var vi medbjudna på en välgörenhetskonsert för en organisation som jobbar för hemlösa pojkar i Mumbai. Dessa pojkar bor ofta på tågstationen och sniffar lim.

Konserten höll på i fyra timmar och det var blandad musik och sång på både engelska och hindi. Det var vackert och på slutet skänkte vi pengar.

Nu har skolan kommit igång ordentligt och det är 6-7 grupparbeten som pågår parallellt, så det är lite rörigt. Vi blandar ihop alla namn på indierna och grupparbeten hit och dit. Vi tar en dag i taget :) Imorgon är första presentationen, lite pirrig är jag allt. Ämnet är Human Resources.

Hoppas ni haft en bra helg! :) kram!

Balans

Publicerad 2013-03-03 06:09:34 i Allmänt,


Balans. Det är ett ord människor ofta säger att de vill ha eller uppnå. Men vad innebär det?
 
Är det synonymt med jämnvikt i den bemärkelsen? Som i att man vill ha lika mycket kul som tråkigt i livet? Lika mycket bra som dåligt? Det låter rätt knasigt att sträva efter 50 % negativt.
 
Eller innebär det kanske balans - i den meningen att stå på en fast punkt utan att vingla och falla? Att ha kontroll över sin situation? 
 
Är det detsamma som att hitta "sin" balans? Är det trygghet vi pratar om då?
 
Om vi vänder på det. Vad får en människa att komma ur balans? En sjukdom kanske. En plötslig händelse i livet som förändrar mycket eller kanske allt. En flytt. En förälskelse. En resa. Som ruskar om "balansen".
 
För mig har det varit viktigt att jag har en inre balans och att känna att jag har två fötter på jorden oavsett var i världen jag befinner mig. Om min livsbalans var beroende av en fysisk plats vore det svårt att inte helt snubbla och falla när man beger sig ut i världen. Det gäller att lära känna sig själv och förstå sig själv. Att förstå vilka rutiner som fungerar och vad man mår bra av. Att bära med mig dessa oavsett om min situation förändras.
 
Vad gäller hälsa är detta extremt viktigt för mig. Rubbar jag på det så dröjer det inte länge innan andra saker kommer i såkallad obalans i mitt liv. Att ha bra rutiner hemma med träning och kost kan vara en utmaning i sig trots alla förutsättningar. Något man måste motivera sig själv till och upprätthålla varje morgon och varje kväll. Varje måltid och varje löpsteg. Varenda lyft och skridskoskär. Men att bibehålla en hälsosam livsstil när man reser är faktiskt en utmaning. Det är så enkelt att man blir bekväm och intalar sig att man är på semester. Så kommer man hem efter några månader med 10 kilo för mycket och noll kondition och allt man jobbat för hemma är borta. Det kan hända. Jag har varit där förut.
 
För hur enkelt är det att äta nyttigt när man reser 14 timmar tåg och det enda som finns att få tag i är friterat eller toast? Eller när man kanske bara en enda gång i livet har fått en chans att bo i Indien, det land som har den mest fantastiska matkulturen i hela världen? När man vill prova allt nytt men vet hur onyttigt vissa saker är? Ska man stå över då, som man försöker göra hemma varje gång det ställs fram en lösviktsgodisskål på ett kilo och kallar det fredagsmys?
 
Med en kost som bygger på ris, vetemjöl med bröd i alla dess former, olja, smör och grädde med väldigt mycket friterat (självklart mycket hälsosamma kryddor, örter och grönsaker också såklart) här i Indien är det toksvårt att äta så som jag "vill" eller skulle ha gjort hemma. Samma problem vet jag att vänner har haft som flyttar till USA.
 
Nu är vi på det här med balans igen. För lagom får väl ändå bli det ord som kommer bäst till pass nu. Jag får helt enkelt prova lagom. Njuta av den tid jag har här, men med en vettig inställning och göra bra val då jag kan. Balans handlar nog för min del att kompromissa lite. Kanske får jag offra lite av min hälsosamma livsstil hemma för att kunna få möjlighet att uppleva allt detta som livet här i Indien erbjuder. Och riva av några extra burpees på en yogamatta i vår toalettkorridor utan AC. Japp, så får det bli! 
 
Ni vänner och träningskompanjoner hemma kommer att få peppa mig till månen när jag är hemma igen, det blir er tur att varva mig på crossfit och putta mig uppför hästbacken på Rocklunda. Om ni ens vill vara i närheten när jag svettas ut alla indiska kryddor ur systemet det vill säga.. ;)
 
Kram!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela