Indien - landet som förändrar hela din världsbild.

Jag och min vapendragare Emmy har lämnat vår bomullstillvaro i Sverige för att söka lyckan i Indien. Vi byter ut de halvtrista salarna på Mälardalens Högskola mot Welingkar Institute of Management i Mumbai (Bombay). Vi lämnar kvarg, bandyklubbor, jantelagen och en stabil tarmflora hemma och byter ut det mot en årsförbrukning av imodium plus, 40 grader, total trafikkaos, fantastisk kultur och en kulinarisk käftsmäll á la himmelriket. Här beskriver vi kulturkrockar, vardagen och annat som vi upplever. En och annan bild laddas upp när nätverket tillåter. Följ vår resa och fall pladask för Indien så som vi gjort! Kul att just Du hittat hit!

Mar. 10, 2013

Publicerad 2013-03-10 11:20:24 i

I min tristess här i sängen tänkte jag passa på att berätta om hur det kan gå till i skolan här i Indien.

Alla på Welingkar läser två år
Master. Det är lite lustigt att vi två hamnat här eftersom vi precis hade läst halva vår utbildning på kandidatnivå. Till er som inte vet så tar jag och Emmy en kandidatexamen i innovationsteknik och en i företagsekonomi, parallellt.

Vissa ämnen vi valt känns som gymnasiekunskaper, medan andra lektioner går ut på de mest komplicerade finansiella uträkningar jag inte ens trodde existerade. Blandningen är otroligt intressant. Självförtroendet på topp under de förstnämnda formerna och krisar mer eller mindre under de sistnämnda lektionerna. Framförallt när Sir (som lärarna måste kallas vid varje tilltal, varje mening) slänger fram oförberedda prov var och varannan gång med arabiska uträkningar.

Det tog ett tag innan vi fattar hur det går till. Vi läser alltså fem kurser ur deras program, medan Indierna läser 12 kurser samtidigt. Dom har alltså fullspäckat hela tiden och helt slut, då det är skola 7 dagar i veckan, ibland till 22.30 en lördag. År två kommer alla välja inriktning och har alltså vissa intresseområden. De som är duktiga på något hjälper alla andra att klara just den kursen. Allt är ett enda stort samarbete! Så det oförberedda provet med svåra uträkningar fanns det två personer av 62 som faktiskt klarade av att lösa detta. Resten skriver av eller jobbar med andra projekt i smyg under tiden, eftersom dom inte har någon annan tid till det.

Bilderna visar hur det såg ut under vårt prov!! Sir är givetvis inte närvarande. Det är som om dom vet att det kommer att vara så, men tittar genom fingrarna. Helt ärligt så tror jag inte att någon skulle klara detta tempo om det inte fungerade på detta sätt.

Dessutom är alla studenter betalande, och det är viktigt för Universitetet att alla klarar sig. Dock inte sagt att det inte är väldigt ambitiösa och både duktiga och smarta studenter som vi går med.

Final exams måste ändå göras i alla kurser och då är det precis som hemma, med tentor. Final exams är ca 30% av betyget. Dock är närvaro en stor del av betyget och man får inte missa mycket. Så jag får nog släpa mig till skolan imorn trots lite skakiga ben.. :-p

Kram!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela