Indien - landet som förändrar hela din världsbild.

Jag och min vapendragare Emmy har lämnat vår bomullstillvaro i Sverige för att söka lyckan i Indien. Vi byter ut de halvtrista salarna på Mälardalens Högskola mot Welingkar Institute of Management i Mumbai (Bombay). Vi lämnar kvarg, bandyklubbor, jantelagen och en stabil tarmflora hemma och byter ut det mot en årsförbrukning av imodium plus, 40 grader, total trafikkaos, fantastisk kultur och en kulinarisk käftsmäll á la himmelriket. Här beskriver vi kulturkrockar, vardagen och annat som vi upplever. En och annan bild laddas upp när nätverket tillåter. Följ vår resa och fall pladask för Indien så som vi gjort! Kul att just Du hittat hit!

Kulturkrockar i massor

Publicerad 2013-02-15 16:41:22 i Allmänt,

Tänkte gå igenom lite allmänt vad jag hittills upplevt som kulturkrockar och andra roliga inslag i vår vardag här borta på andra sidan.
 
1. Att vandra omkring på gatorna är inte alltid det lättaste. Det är både ett galet tempo och snigeltakt, så det gäller att öva på tempoväxlingar för att inte springa över någon eller bli påsprungen. Sen måste man även lära sig att slalomgå och smyga som en ninja om man någonsin vill komma fram till slutdestinationen. Folk äter, sover, samtalar, går och kör bil precis överallt och ingenstans.
 
2. Identifikation och säkerhet. Det ständigt återkommande - var vi än går så måste vi identifiera oss, skriva in och ut oss i loggböcker och passera metalldetektorer. I skolan bär vi ID-kort hela tiden. Jag har gjort av med ca 15 stycken kopior av mitt pass och visum och säkert 20-25 små passbilder som används till olika ID-kort och formulär. På gymmet behövde dom veta om jag var gift, vad min pappa heter och vad jag väger och detta var bara tre av ca 75 frågor att fylla i.
 
3. Den icke rådande bakteriefobin. Förutom att man äter med händerna på de flesta ställen så delar man även på allt. Exemplet jag kan dra är i skolan, där det finns en vatten-purifier. Men istället för att ha som vi har hemma, pappmuggar till förfogande, så står det en enda mugg i metall, som ALLA går och dricker ur. Vi fyller flitigt våra privata flaskor, men inte ens där kan man riktigt gå säker, för står flaskan framme på skolbänken kan någon lika gärna komma och ta en sipp om nöden kallar.
 
4. Public affection dvs kramar, hålla handen och pussas öppet är inte tillåtet. "Get a room"-uttrycket har alltså en äkta mening i detta land. Man ser ibland par smyg-mysa i parker efter mörkrets inbrott.
 
5. Att få en rap riktad mot sig cirka tre centimeter från ansiktet av en vilt främmande karl som man råkar gå förbi på gatan är inte en omöjlighet. Det är inte något försök att säga hej på franska, det är bara det att det inte anses så fult att bekräfta för en främling vad man förtärde till lunch.
 
6. Det eviga städandet. Det städas överallt, konstant och hela tiden, men det blir tamefanken inte rent. På gymmet så är det en städerska som går och städar varje dag och lägger ut jättestarka pissoar-pastiller i alla skåp, skrymslen och vrår. Resten av tiden står hon och råglor när vi byter om eller putsar exakt den maskinen som man använder just då på gymmet. Vårat rum städas varje dag (endast golvet) och det görs med en smutsig trasa. På måndagen dras smutsen till den högra sidan av rummet, för att sedan nästa dag dras till baka till vänstra sidan igen.
 
7. Skakandet på huvudet. Jag kommer inte över det.. Jag måste verkligen tänka till varje gång att själv inte skaka när jag menar nej. Vill ni ha mer nötter? Vi skakar på huvudet och vad får vi? - mer nötter såklart! För det betyder ju ja för dem :)
 
8. Att kunna leva hand i hand och fredligt - trots olika religioner. Jag är fascinerad över hur fredliga alla är mot varandra och den acceptans som faktiskt märks mellan de olika religionerna. Jag vet ju inte hur det är EGENTLIGEN, men det är min uppfattning. Lite "Gud är ju Gud oavsett form och tro". Det är nästan som att de uppskattar att ha så många religioner, för då får dom så många fler anledningar att fira - alla högtider måste ju firas!
 
9. Skillnaden på uteliggare och privatchafförer. Detta kanske låter lite udda, men vi var tvungna att fråga varför relativt välklädda män ligger och sover, barfota, på tidningar, mitt på gator och trottoarer. Jo det är nämligen så att   vi bor i ett ganska fint område, och dessa män är privatchafförer till de boende i området. Men det är för långt för dem att åka hem mellan körningarna, så då sover dom på gatan. Inte i bilarna, på gatan.
 
10. Det anses konstigt att jag och Emmy varken är gifta eller förlovade, framförallt jag då som börjar bli till åren. Vid 23 jordsnurr börjas det tryckas på rejält hemifrån för de indiska tjejerna. Men vad ska jag göra, ingen har ju  friat än så, då är det inte lätt... ;)
 
11. Näspetande. Yes! Överallt står folk och pratar och petar. Faktum är att dom pet-pratar, det går lite hand i hand. Gärna hela fingret och gärna så att man nuddar hjärnan. Längst in finns de största skatterna. Harklas hejvilt görs det också.
 
12. Överbemanningen! Måste bero på att lönerna är så låga, men någon måtta får det vara. Vid ett helt vanligt köp av nötter så är det bakom disken tre-fem stycken som står och pekar på vilka nötter man menar (man köper på lösvikt), sedan är det en som slår in det man ska ha på en kassaapparat och så får man ett kvitto. Det visar man upp för personen bredvid, så att han ser vad han ska packa i påsen. Sedan visar man kvittot för den som står bredvid honom, dvs betalningsansvarige som tar betalt och sedan får man sin påse med nötter av en sjunde anställd. Sedan går man ut genom dörren som öppnas av en ordningsvakt. Glöm inte alla de tiotal personerna som är på golvet i affären som packar upp och hjälper till.
 
På andra affärer har dom även en pås och väskvakt, då man inte får ha med sig påsar från andra affärer in i en annan affär så då måste man hänga in i garderoben som på krogen. Bara det att "garderoben" är några krokar på gatan utanför. Känns ju tryggt att hängarna saker där....
 
Vidare är det samma sak överallt, på restauranger kan det springa 5 olika på samma bord, på gym är det tre PT på en kund, i receptioner är det 7 stycken som är inblandad i samma ärende osv. I skolan har dom en nyckelvakt på varje var de sex olika våningarna. Dom ansvarar för att låsa upp dörren för lärarna in till klassrummen. Resten av dagen sitter dom och glor rakt fram. Det finns hissvakter på skolan som sitter i varsin av de fyra hissarma, på en pall, inne i en hiss som är ca en kvadrat. Deras jobb är att trycka på knappen åt studenterna och lärarna. Inget annat. Det positiva med detta är ju att det skapar jobb och sysselsättning i ett land med en enormt stor och ständigt ökande befolkning.
 
Fler punkter kommer definitivt längre fram!
 
Trevlig helg!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela