Matlagningskurs
Igår kväll hade vi bokat in oss på en tre timmars matlagningskurs hos Rahul. En kanonhärlig kille med riktig snits. På kursen var det var vi och tre till från Estland. Det kostade 1000rs och vi fick laga och äta 5 olika saker. Det är 120 kr.
Två olika kycklingrätter, varav en ni alla säkert känner till: chicken tikka masala. Sedan fick vi göra en linsgryta och sedan två olika typer av bröd. De olika bröden här i Indien är en hel vetenskap. Jag återkommer när jag doktorerat.
Det, mina kära familjemedlemmar och vänner, blir min gåva till er när jag kommer hem! En matlagningsorgie utan dess like! ;)
Varenda måltid hade sååå mycket olika kryddor och färska örter och det var minst 12 vitlöksklyftor i allt vi lagade (för 2-3 personer). Det var jättekul att få laga mat igen! Det är något jag saknar lite, vi äter ute hela tiden och har inget direkt kök där vi bor i Mumbai, bara en schleeeten platta.
Idag åt vi frukost med några nyfunna vänner på en terass med en utsikt mot en flod och berg med en stor, lummig djungel. Livet på en pinne! <3
Nu har jag promenerat på stranden, pressat lite, yogat vid havet och krängt i mig en fruktsallad. Kl 19 går nattåget härifrån och jag lämnar Goa med ett löfte om att komma tillbaka hit, så snart jag får chansen. Indien har charmat mig, fått mig att falla pladask och jag har blivit dökär i detta land med dess kultur, invånare, landskap och mat. Ingen återvändo.. ;)
Ciao!
Goa dagar
Just another day in paradise... Ligger på en madrass med kuddar uppfluffade bakom ryggen. Surplar på en kaffe och blickar ut över havet.
Det är 33 grader, klarblå himmel och dessutom lågsäsong så vi är praktiskt taget ensamma på stranden. Vi valde dessutom ett väldigt tyst och lugnt ställe i Goa, men det tar tre minuter att åka till Palolem som har lite mer liv och rörelse.
Utefter stranden ligger små restauranger med rislampor och lite enkla parasoll med största delen sittbord med kuddar. På kvällen tänds det grillar där det lagas färsk fisk med en underbar doft av indiska kryddor blandat med västerländska influenser. Personalen tänder små levande ljus i sanden och himlen är stjärnklar.
Här om kvällen satt jag och Emmy och delade på en hel tonfisk med sallad omgiven av levande ljus och blickade ut över havet och natten. Känslan av lugn och ren och skär lycka var fullkomlig! Jag vart lite kär i livet. Igen! ;) Några locals som äger hotell här slog sig ner och berättade om Goa, kulturen och mycket annat intressant. Bland annat berättade dom att regeringen tvingar dom att riva alla bungalows och hotell efter säsong. Så varje år rivs dem för att sedan byggas upp igen! Detta för att stället ska få behålla sitt lugn och inte byggas på höjden och förstöras (så som många ställen i tex Thailand). Slöseri på resurser men en fin tanke.
För lugn, det har dom verkligen lyckats med! För partysugna finns dock en lösning som heter Silence party. Man väljer en av tre kanaler med tre olika DJ:s efter smak och sedan dansar man natten lång med hörlurar på en bar. Måste vara sjukt underhållande att beskåda! Får se om vi hinner med detta innan vi far hem.
Får ni chansen, åk till Goa! Det går charter hit :) pinsamt billigt med mat och boende och bort från strandförsäljare, discodunk och överviktiga topless-solande tyskar. Man får det bästa av två världar.. "Västerländsk" semester men med indisk mat och underbara människor och yoga på stranden. Här hittar man lugnet vare sig man vill eller inte. Helt magiskt!
Kram!
Ödet eller slumpen?!
Efter den knasiga lördagen i skolan kastade vi i oss lite käk för att sedan ta en taxi till CST, tågstationen där vi skulle ta nattåget. Det var jag och Emmy och cirka en miljon indier. Två turister såg jag på hela tiden vi satt och väntade. Tåget var 2,5 timme sent men vi fick gå på runt midnatt.
Vi hade bokat 2a klass med AC. Det finns väldigt många olika klasser där 1a klass är lika dyrt som flyg men 2a klass är helt okej med säng, lakan och AC där vi delar fyra stycken på en kub i våningssängar med skynke. Vi betalade ca 200 kr tur och retur för en 12 timmars resa till Goa. Hotellet, eller bungalown, ligger i Palolem vilket är södra Goa och är jättestor med AC och kostar 438 kr för tre nätter för två personer. Ingen jättedyr semester... Frukost på tåget kostade 6 kr för två personer. Träffade en jättetrevlig tjej från Danmark som vi delade taxi med när vi kom fram. 80 kr för en timmes taxi.
När vi gick mot vår vagn så gick vi förbi de olika vagnarna med billigare klasser. Folk satt som packade sillar, på varandra, över varandra och armar och huvuden stack ut genom gallerfönsterna. Många stod upp redan och skulle med all sannolikhet göra det i 12 timmar till. Utan AC. Dom är mina hjältar. På min sängs utrymme hade 8-9 personer fått plats, så som de satt och stod.
Åååhh man får så otroligt dåligt samvete. Tänk vilken slump det är att man föds just där man föds. Det går inte ens att förstå hur bra vi har det hemma i Sverige. Och så klagas det så mycket på SJ och allt annat för den delen. Måndagar? Snö? Regn? För varmt? Bitterheten som finns i Sverige är vidrig ibland. Man har ju bara en oändlig tur att man blev född i Sverige. Kunde lika gärna varit i en hydda i Afrika eller i Indiens slumområden. Ändå är dom så glada. Alla är glada hela tiden. Det är verkligen utmärkande just för Indien tycker jag mig märka, nu när jag vart runt lite i Asien. Vänligheten, leendena och tacksamheten. Inte en uns till bitterhet, oavsett levnadsstandard.
Listan för vad det finns att vara tacksam för i Sverige är oändlig. OÄNDLIG! Det finns ALLTID något att vara tacksam för. Jag ska verkligen försöka bära med mig det genom livet. Klart att man inte kan vara positiv jämt, men när man har motgångar är det väldigt viktigt att dom inte får ta över. Att man gräver en djupare grop och ältar över vad man inte har istället för vad man har. Räkna upp på fingrarna allt du har att vara tacksam för, egentligen. Du kommer nog behöva både dina tår och din familjs fingrar till hjälp innan du är klar! :) Då kommer problemet du hade blekna jämfört med det braiga!
Tål att tänkas på.
Saknar er där hemma och önskar ni fick vara här och dela alla mina upplevelser med mig!
Varm kram!
Framförhållning på Hindi?
Är vi Goa?
Att fixa biljetter för tåg här i Indien är inte som vanligt. Man kan som turist inte boka via Internet, och indierna själva måste stå i kö på Internet i veckor eller kanske månader för att få en plats. Detta är för att dom är så många. Turister med turistvisum har förtur. Dock faller vi lite mellan stolarna som studenter med studentvisum, för vi hör inte till någon kategori. Vi fick helt enkelt åka till stationen och hoppas på vår tur och änglavakt. Spela lite dumma.
Väl framme i kassan låtsas vi som ingenting och säger vart vi ska och sen ska vi visa passen. Han skriver ut biljetterna sen kikar han i passen igen på våra visum och säger "inte tillåtet för studenter. Ni får inte åka." Sedan ger han oss biljetterna och säger: "det blir 4500 rupier". Vi pustar ut och tackar tåg- och reseguden för att Indien är just Indien och att pengar är mer värt än regler.
Så på lördag tar vi semester från "semestern". Det blir ca fyra dagar av chill och strand. Alla verkar ju tro att vi kommer att komma hem bruna så vi måste ju försöka åtminstone. Helt ärligt så är Emmy, som är året runt-brun, vitare här än vad hon brukar hemma. Vi är inte i solen någonting och är vi det så har vi ju långbyxor och långärmat.
Vi har precis varit på gymmet och sprungit, sedan ätit lite färsk fruktsallad med jordgubbar, mango, äpple och pumpafrön. Är nu laddade inför yogan, därefter har vi tre lektioner i rad, utan paus mellan. Man sitter i princip kvar i klassrummet tills nästa lärare kommer dit efter föregående lektion. Till 20.00. Här är det verkligen allt eller inget.
KRAM!
Modell för en dag?!








Att kliva ur bekvämlighetszonen...big time!

Festisar på hög nivå
För att ens få komma in måste man betala 2500 rupier, som är det minsta man MÅSTE spendera där uppe.
Väl uppe träffade vi kul folk, njöt av utsikten, drinkar och musiken. Inbillade mig nästan att det var frisk luft där uppe också, som nästan inte smakade avgas. Om jag låtsades riktigt mycket att jag var på Björnön och sprang milen.
Vi stod med en norsk kille under nästan hela kvällen och han påpekade att det var konstigt att inga indier kommit fram och härjat med oss, eftersom vi var tre, europeiska tjejer. Vi tänkte att så farligt kan det ju inte vara... När vi sagt hejdå till honom så fick vi bita i det sura äpplet. Likt flugor som dras till skit, eller likt myggor dras snabbt som blixten mot en gatlykta omringades vi av indiska pojkar i alla möjliga format. En berättade på knackig svenska att han sett en älg i Uddevalla. Det var med nöd och näppe vi kom därifrån efter att ha både vänligen men bestämt armbågat oss igenom svärmen.
När vi kom hem vaknade inte nattvakten, men jag började göra lite suspekta ljud, parningsrop och diverse truddilutter och tillslut blev vi insläppta.
Gårdagen tåg hårt på krafterna, idag har vi hängt på Phoenix mall, ätit sallad och gått på bio, Lincoln. Bra film! Vi mötte upp en tysk kille och en norsk kille som jobbar här i Mumbai. Innan bion ställer sig alla upp och nationalsången spelas på duken. Sedan kommer det en filmsnutt på några minuter om hur farligt det är med rökning och så visar dom groteska bilder på människor som insjuknat i cancer.
Fortsättningsvis så står det under hela filmen i högra hörnet en varningstext med "rökning dödar så rök inte för då dör du"! Inte alls störande när det tar upp två meter av den stora filmduken. Sen var det även halvlek och bensträckare efter halva filmen. Och så spelas den avskräckande "rökningdödar"-filmen igen.
God natt! :)

Tempel och moskébesök





Kuligt
Kulturkrockar i massor
Det går mot hetare tider...

Eat Clean - Cook Clean?

Som ett brev på posten.
Pics. Fortsättning






BOLLYWOODSTJÄRNA?


Lite bilder från gårdagen






Vad hände där?
DU SA VAD?!
Det här med trafiken...
Jag har reflekterat över det där nu. Visst, det är smutsigt och det ligger en hel del sopor på gatorna, både slängda sopåkare och löst skräp. Luften är också förorenad. Men det är är på långa vägar så smutsigt som folk får det att låta. Jag fick precis samma känsla i andra stora asiatiska storstäder jag besökt, dock med undantag från Kinas storstäder och Hongkong som jag upplevde kliniskt rena.
Med trafiken är det samma sak. Det är inte nödvändigtvis värre här i Mumbai än någon annan mångmiljonstad jag besökt i Asien. De kör dock på helt andra sätt här än i Sverige. Det är ett konstant blixtlåskörande, man släpper förbi, saktar in eller gasar på till förmån för andra, man tutar proaktivt istället för reaktivt. Här tutas det alltså inte för att man är förbannad eller för att man sett en snygg tjej strutta förbi, nej här är det grundläggande att tuta, av säkerhetsskäl. På alla lastbilar står det "HORN OK PLEASE". Det tutas i välmening "här kommer jag, så ni vet vart jag befinner mig". Detta tror jag förhindrar otroligt många olyckor. Samtidigt kommer man aldrig upp i några vidare hastigheter heller eftersom att det är så många bilar överallt. Det farligaste tror jag är att sitta på moppe. Ingen bär hjälm och ofta ser man en familj på fem stycken som sitter på samma moppe, där inte ens tvååringen har hjälm, mitt på motorvägen, mellan alla bilar.
Sjuka kommer vi med all sannolikhet att bli, på något vis. Dock tror jag inte att bakterierna skiljer sig mer här än något annat varmt land. Jag menar, man blir förmodligen lika sjuk av gatumat här som i Thailand eller Kambodja. Detta återstår att se. Vi äter på helt okej ställen och dricker bara flaskvatten.
En vecka har nu gått sedan vi kom hit. Idag ska vi ha första lektionen i Business Environment, det ska bli kul. Vi mår bra, äter gott, tränar varje dag, läser mycket och träffar trevliga människor. Jag är så glad att vi tog chansen och åkte hit!
Varm kram!

Röda ofantliga morötter
Inhandlade dessa idag för 5kr. Pennan bredvid visar hur stora dom är. Dom är helt röda i köttet och lite saftigare än hemma.
Riktig yoga!
Vi har varit mycket förväntansfulla inför detta. Klassen inleddes med lite mer fysisk form, jag kände igen solhälsningen och lite annat från den mer kommersiella yogaform som finns på Friskis. Sedan kom lite meditation, lite mer fysiska stretch- och rörlighetsövningar följt av andningsövningar, mer meditation och sedan avslappning.
Dessutom ska vi repetera detta för oss själva varje dag, som en del av yogan:
1. Today is a great day.
2. I can handle more than I think I can.
3. I feel satisfied when I try to do my best.
4. There is always something to be happy about.
5. I Will make someone happy today.
6. Everyday in every way I get better and better.
Avslutningsvis satt alla i klassisk yogaställning (jag har en bit kvar innan jag får upp båda fötter på motsatt ben) och avslutar med OM i kör. Jag fick faktiskt rysningar, det var jättemäktigt. Det var som om hela rummet vibrerade i ett.
Efteråt fick vi hemläxa av Gummimannen att träna på en viss andningsteknik. Så här sitt jag och flåsar och äter fruktsallad.
Innan lunch drog vi till gymmet och tränade. Jag rev av en WOD för första gången på flera veckor, det var helt underbart! Bland annat med frivändningar. Jag hade ärligt talat en grupp Indier som stod runt mig och råglodde, frågade om allt jag gjorde och skulle prompt hjälpa till att konka vikter fram och tillbaka. 60 % av skaran var anställda och resterande andel var nyfikna medlemmar på gymmet. Alla som tränar vet ju hur drygt det är att bli störd mitt i koncentrationen. Detta är också något jag får vänja mig vid och tänka att dom bara är nyfikna. Kroppen känns pigg och fräsch efter vinterns tunga problem med mjölksyra och dålig återhämtning. Ingen är lyckligare än jag idag!
Ha en underbar dag!
J
Frukt- och grönsaksmarknaden
Detta är frukt- och grönsaksmarknaden i Matunga, ca två minuter från vårt hostel.
https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/4037967/images/2013/pic_5110db04ddf2b37aaf122624.jpg" class="image">
Dagen outfit
Här kommer två bilder på hur vi ska klä oss på yogan och vad som dessutom anses vara formell klädsel på skolan, då jämfört med kavaj, skjorta och finbyxor.
Lite pics!
https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/4037967/images/2013/pic_510f61cde087c329cd4cb657.jpg" class="image">
https://cdn2.cdnme.se/cdn/6-2/4037967/images/2013/pic_510f62c3ddf2b354c874e3c1.jpg" class="image">
https://cdn2.cdnme.se/cdn/6-2/4037967/images/2013/pic_510f62cc9606ee7af2acd306.jpg" class="image">
https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/4037967/images/2013/pic_510f62d69606ee7af32f20e4.jpg" class="image">
https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/4037967/images/2013/pic_510f62e8e087c36fba948503.jpg" class="image">
Luftföroreningar och koftor.
Istället hoppade vi in i en taxi, denna gång i sällskap av inga mindre än oss själva, vårt fantastiska lokalsinne och den sköna mixen av att tala flytande hindi efter åratal av språkstudier. Eller vänta nu...
Indien är ett land där en hel del människor pratar engelska. Men.. Utöver det finns det 22 språk, vad vi har förstått. Tyvärr är det oftast bara de som fått chansen att gå i skolan som talar engelska eftersom det är det officiella undervisningsspråket. Nu till poängen: Ingen taxichaufför pratar engelska.
Ändå lyckades vi ta oss från A till B, och sedan tillbaka till A både helskinnade och med hedern i behåll. B var i detta fall en Vodafonebutik där vi skulle fixa våra SIM-kort. Jag skojar inte när jag säger att det behövdes mer papper för att fixa ett SIM-kort än för att fixa visum. Och för att få visumet frågar dom till och med vad ens föräldrar har för yrken och vilket toapapper dom använder och om dom har mjölk i kaffet. Nästan.
Det gick ändå relativt smidigt och nu har vi våra indiska nummer som strax kommer att aktiveras. Det kommer kännas lite mer okej att fara runt och upptäcka Mumbai om man vet att man bara kan ringa en livlina eller fråga publiken om vägen (dvs en av tjejerna vi bor med) eller om man hamnar i någon jobbig situation. Jag är stolt över oss! Snart ger vi oss ut på lite längre äventyr, dock fortfarande med lördagens motorhaveri mitt på motorväg i nowhere-to-escape-anda malandes i mitt undermedvetna.
Det är lite svårt att sova för min del. Jag har ju svårt att sova hemma redan som det är, men här, trots att jag har öronproppar så går det inte riktigt att skärma av ljudet. Det värsta är inte gatan, kvällarna är väldigt lugna från tutor och trafik. Det värsta är huset i sig. Fläkten, AC, dörrar och alla andra studenter, hundar som skäller osv. Fast värst är faktiskt våran purifier, den som gör vattnet drickbart. Den spelar ofrivilliga morsekoder i piiip-pip-piip-format. Piiiiiiip. Bruuuuuuum. Piiiiiip. Pip. Brumbruuum. Diisch. Kluckkluck. Piiiip. Hela natten lång.
Men detta har jag bestämt är en del av min terapi här i Indien. Tålamod. Hitta lugnet. Skärma av störande ljud. Andas. Sånt som jag ju är så brutalt dålig på hemma. Så jag är TACKSAM för att jag får möjlighet till extra mycket utmaning i och med denna fantastiska vattenomvandlare. (Det är väl en inställningsfråga, eller hur? Är jag ute och cyklar?)
I övrigt tränar vi varje dag på morgonen. Nu har det blivit löpbandet i 30-45 minuter och lite kompletterade funktionsträning. Får se hur jag kommer att lägga upp träningen när vi kommit in i vårt schema lite bättre.
Jag har en affärsidé... Att man borde ha som telefonkiosker överallt där man kan betalat 50 rupier och få andas frisk svensk skogsluft i mask i 10 minuter. Vi har inte sett himlen sedan vi kom och det kliar i ögonen hela tiden på grund av alla luftföroreningar. Fram med intresseblocken och intressepennorna: Snoret är kolsvart när man snyter sig. Yum! Någon sa till mig igår att det var att likna med att röka 11 paket cigaretter, att bo här EN dag och andas luften. Renlevnadsmänniskan i mig dog lite.
Vi fortsätter att äta gudomlig mat. Jag kommer inte sluta tjata om detta. För det mesta är inga menyer på engelska så vi pekar glatt och får in det vi får in helt enkelt. Det är väldigt roliga namn på maten ibland så internskämten får mycket substans. Med namn som Kofta, Madras, Paper och Dosa kan mycket bli kul. Typ som när servitören spillde Kofta på Emmy var ju det tur att hon fick en kofta på sig, utifall hon frös. Jaaa, jag vet. Nu hör jag era djupa suckar ända hit.
God natt!
En helt "vanlig" lördag



Romansen fortsätter
3. Skolan är grym!